öntözőrendszerek
szivattyúk
Vissza a Főlapra!
kertek, parkok
sportpályák

 
 
   
KIS- ÉS NAGYÜZEMI NÖVÉNYKULTÚRÁK ÖNTÖZÉSE

 

 
 
         A haszonnövények öntözése mind eszközeiben, mind kivitelezésében a szokványostól eltérő megoldásokat kíván. Ez részben azért van így, mert a növénytermesztés során nem az esztétikum és az "egészséges" növény, hanem az elérhető terméshozam és a költséghatékonyság szempontjai dominálnak. Az öntözés megoldásának alapjait ezért a hosszútávú tudományos kutatások eredményei alkotják, s nem feltétlenül igaz az, hogy a rendszeres "fenntartó" öntözés biztosítja a legjobb eredményt.
 
         Az ilyen rendszerek természetesen műszaki szempontból is más megközelítést igényelnek. Szabadföldi viszonyok között azért, mert a rendszeres talajmunkálatok miatt többnyire nincs lehetőség arra, hogy a teljes csőrendszert a talajban vezessük, illetve azért, mert a hatékony öntözéshez más öntözőfejek hatékonyabban alkalmazhatók.
 
         Melegházi viszonyok között az öntözés megszervezése jobban hasonlít a szokásosan alkalmazott rendszerekhez, legalábbis az ún. "csepegtető" zónák tekintetében, ahol a feladatot az alkotja, hogy a vizet a lehető leghatékonyabban eljuttassuk a növények gyökérzetéhez, vagy páraréteget képezzünk a növény igényeinek megfelelően. Míg azonban a szokványos rendszerek esetében többnyire mindössze néhány standard elemet és eszközt használunk, az üzemi öntözés során jóval nagyobb választékban fordulnak elő speciális, a célnak leginkább megfelelő elemek.
 
         A haszonnövények öntözése hatékonyan összekapcsolható a gyepfelület öntözésével, s egyáltalán nem igaz az állítás, amely szerint egy olyan kertben, ahol a terület egy részét gyep, másik részét pedig a termesztett növények foglalják el, nincs lehetőség az öntözés megoldására. Ennek éppen az ellenkezője az igaz. Példaként említhetjük az általunk tervezett és kivitelezett "vegyes" kerteket, ahol az öntözéssel szép gyepfelületet, a háztáji gazdálkodás eredményeiben pedig jelentős eredményjavulást értek el ügyfeleink anélkül, hogy az öntözés megszervezésében bármilyen komolyabb probléma adódott volna.
 
         Amennyiben üzemi jellegű munkálatok megoldása válik szükségessé, tapasztalatainkkal és műszaki háttérbázisunkkal ezen a területen lényegében bármilyen feladat magas színvonalú megtervezését és elvégzését vállalni tudjuk.
 
 

Vissza az oldal tetejére! Vissza az oldal tetejére!